De queeste 1

De dame van het verdwenen meer

Cover hardcover
Taal NL
Pagina's 120
ISBN nummer 9789086771837
Uitgeverij Le Lombard
Scenarist Maupomé, Mannaert
Tekenaars Maupomé, Mannaert
Reeks De queeste
Nummer 1
Trefwoorden queeste, fantasy, magie
Verschijningsdatum 13-02-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 21,99

Meer info

Wanneer een doodgewone jongeman in de voetsporen van Koning Arthur moet treden... Koning Pellinor en zijn nakomelingen zijn al duizend jaar op zoek naar het Beest… en slagen er maar niet in het te vinden. Dus moet Pelli de zoektocht van zijn voorouders verderzetten. Dat komt goed uit, want hij heeft momenteel toch geen job – en zijn grootvader is erg trots dat hij de fakkel overneemt. Maar, we gaan er niet om liegen, Pelli heeft niet echt het kaliber van de ridders uit de legenden en zijn sidekick, de Dame van het meer, is haar magische krachten kwijt. In een wereld in verandering, waar het bovennatuurlijke plaats moet maken voor het banale, lijkt hun queeste een onmogelijke uitdaging. Maar zoals in elke queeste, is de weg ernaartoe niet belangrijker dan de bestemming…? Wauter Mannaert komt op 2 maart zijn boek signeren in onze winkel te Kortrijk samen met Dany!
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 19,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 8,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 10,99
Direct leverbaar
De dame van het verdwenen meer

Reviews

Gemiddelde score 5 / 5
Score:
5/5
Door: op

Perfect evenwicht
Al sinds de tijd van Arthur jagen de Pellinoren op het Speurende Beest. Het fabeldier laat zich vaak zien, ze krijgen het echter nooit te pakken. Het is een hard en eenzaam leven, maar ooit zal het ze lukken. Al duizend jaar geven de onhandige jagers hun volstrekt waardeloze ervaring aan elkaar door. De queeste om het monster te pakken te krijgen, is een heuse familietraditie. Vandaag gaat de jongste van de Pellinoren, onder druk van zijn grootvader, zijn queeste aanvatten. Pellinore neemt de bus naar een braakliggend stukje fabrieksterrein. Ernaast ligt een vies, ernstig vervuilde poel. Dit kan toch hier niet zijn? Dit is toch niet het betoverend mooie meer waar Nimue, de oogstrelende dame van het meer, in woont? Beduusd spreekt de tengere, onhandige jongen de oproepingsspreuk uit. Een barse stem blaft hem toe. WTF, is dit de dame van het meer?! Omdat het nu al duizend jaar zo hoort, geeft de fee ook deze Pellinore een ridderzwaard waardoor hij zijn queeste kan aanvatten. De jongen kijkt ernaar zoals een koe naar een paddenstoel. Nieuwsgierig, angstig, maar tegelijk heel gulzig. Nimue vraagt of ze toch niet mee moet gaan met hem. Eigenlijk mag dit niet. Een queeste is een hoogst individuele opdracht, maar Pellinore stemt toch toe. Samen trekken ze de wijde wereld in. Op zoek naar het Speurende Beest. Samen op de scooter.

Ik heb lang getwijfeld over bovenstaande korte inhoud. Ja, ze vertelt de eerste pagina’s van het verhaal. Ja, het is correct. Ja, het is wervend zonder dat het platte promo is. Maar toch mist het veel. Bovenop deze magische, surreële en toch serieuze plot is De Queeste immers een ronduit hilarische strip. Ja, er is die vervuilde poel, maar tegelijk komt de fee uit dat sopje met een kikker en waterlelies op haar hoofd. Dwaas, maar grappig. Ja, er is de bezeten jacht op het Speurende Beest, maar de ridders draven als een gek door het woud met een hond aan een leiband. Dwaas, maar hilarisch. Het verhaal is een avontuurlijke queeste van een boeiend duo op zoek naar iets onbereikbaars in de harde wereld van vandaag. De toon is echter een en al vrolijkheid, slapstick en pure onnozelheid. En zo verslind je met een grote glimlach de eerste 120 pagina’s van dit drieluik rond deze moderne Arthur-queeste. Dat is tof.

Scenarist Frédéric Mauponé, die in het Frans al enkele jaren een drietal heel fel gewaardeerde jeugdreeksen heeft lopen, en Wauter Mannaert (Yasmina, Weegee, El Mesías) hebben goud in hun handen. Dit is grappig, vlot geschreven, soms heel diep maar altijd hoopvol. Hun held Pellinore, die familie van Jerome K. Jerome Bloks kon zijn, slaat aan. Bovendien werkt Mannaert nu digitaal waardoor zijn frisse tekeningen scherper ogen dan de kaaklijn van Victor Verhulst. Gecombineerd met een dynamische kadrering geeft dit schwung aan het verhaal. Ja, dit is echt tof.

Pas bij een tweede lezing zag ik dat de auteurs zich hebben laten inspireren door het boek Arthur, Koning voor Eens en Altijd van T.H. White. Google leerde me dat de maffe Disney-tekenfilm Merlijn de Tovenaar, met dat hilarische toverduel, hierop is gebaseerd. Die extra laag maakt De Queeste nog intrigerender en beloftevoller.

Net zoals Yasmina en de Aardappeleters kiezen de auteurs voor een graphic novel-aanpak. De Queeste is hierdoor dikker, grafisch uitdagender en door de harde kaft ook prijziger. Misschien net te duur voor het doelpubliek? Maar wie is dit publiek dan? Tieners op zoek naar iets meer of volwassenen op zoek naar iets jeugdigs? In dit interview zei een enthousiaste Mannaert me dat De Queeste een moderne Le Lombard-strip is voor een publiek van 7 tot 77 jaar. Dat klopt eigenlijk volledig.

De Queeste is een uitermate beloftevol en hoopvol drieluik boordevol lagen. Een perfect evenwicht tussen de bittere ernst over de wereld vandaag en ronduit hilarisch lachen met diezelfde wereld. De Queeste is eindelijk nog eens een echt geslaagde strip voor iedereen van 7 tot 77. bron ssz

Score:
4/5
Door: op

We lopen altijd warm als een Belgische tekenaar een nieuw album uitbrengt, ook zo met deze nieuwe van Wauter Mannaert. De mooi vormgegeven cover spreekt in ieder geval al aan !

Pelli is een doodnormale tiener, tot hij op een dag de opdracht krijgt van zijn grootvader om hem in zijn voetsporen te treden. Zijn queeste houdt in dat hij ‘speurende beest’ moet vinden en vangen. Generaties lang proberen de afstammelingen van koning Pellinore dit legendarische dier te vangen, maar telkens weet het te ontsnappen. Daarvoor moet Pelli het zwaard gaan vragen bij de dame van het meer. Als hij echter toekomt bij het meer, blijkt dit een opgedroogde modderpoel te betreffen. Ook van het woud blijft niets meer over en is dit ingepalmd door een bouwwerf. Maar de dame van het meer – een soort van fee – is er echter nog en overhandigt hem even later het zwaard. De dame van het meer, Nimue, wil echter mee met Pelli op queeste omdat ze dan van haar ellendige plaats kan vertrekken. Waar Pelli eerst niet op ingaat. Plots duikt een echte ridder op, die het zwaard opeist in een duel met Pelli. Pelli ziet dit echter niet zitten, en roept dan toch maar de hulp van Nimue op. Die probeert haar magische krachten, maar dat loopt niet van een leien dakje. Uiteindelijk weet ze de ridder te verschalken door hem pootje lap te leggen. Tijd voor Pelli en Nimue om hun queeste te beginnen en op zoek te gaan naar het speurende beest, op hun ros: de scooter van Pelli zijn grootvader...

Het scenario wordt verzorgd door Frédéric Maupomé en brengt ons een originele variant van het verhaal over koning Arthur. Allemaal doorspekt met de nodige knipogen naar het heden en verleden, en afgewisseld met grappige dialogen en situaties. In dit eerste deel wordt voornamelijk gefocust op de dialoog tussen Pelli en Nimue, waarbij al een eerste kijk wordt gegeven op iemand die het niet zo heeft met de magie van Nimue. Het verhaal geeft ons de levensles mee dat niet het resultaat het belangrijkst is, maar de weg ernaar toe. De tekeningen en inkleuring van Wauter Mannaert (Yasmina, El Mesias,…) scheppen een vrolijke en leuke sfeer die bijdragen tot het gekke avontuur. Hij steekt er ook dikwijls grappige details in voor de aandachtige lezer; zo staat er een klein zwaard getekend op de voetzool van de ridder.

Hopelijk weten de auteurs dit niveau door te trekken in het tweede deel van De Queeste, maar iets zegt me dat dit goed komt. Dit is alvast een mooi verzorgd en leuk opgebouwd eerste deel, aanrader!

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review