Terug naar Eden

Terug naar Eden

Cover hardcover
Taal NL
Pagina's 184
ISBN nummer 9789493109896
Uitgeverij Concerto
Scenarist Paco Roca
Tekenaars Paco Roca
Reeks Terug naar Eden
Trefwoorden autobiografie, Graphic Novel
Verschijningsdatum 12-01-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 29,99

Meer info

Antonia is een ongeschoolde vrouw uit een doorsneegezin, voor wie het leven door de Spaanse Burgeroorlog nog zwaarder was geworden dan het al was. Carmen, haar geliefde moeder, voedde haar op in het naïeve geloof dat God al hun offers in het hiernamaals zou belonen. Maar soms beleefde ze ook al op aarde lichtpuntjes, zoals tijdens die zomer in 1946, toen het gezin op het strand deze foto liet maken, een foto die haar de rest van haar leven vergezelde... 'De dag waarop ik mijn moeder een exemplaar van Terug naar Eden bracht, heeft ze het meteen gelezen. Soms moest ze huilen. Nadat ze het boek uit had, zei ze tegen mij: ‘Als ik er niet meer ben, moet jij dit boek bewaren en er af en toe in lezen, zodat je me niet vergeet. Zorg er goed voor, er is er maar eentje van.’ Toen ik tegen haar zei dat er tienduizenden exemplaren van waren gedrukt en dat het ook in andere landen zou verschijnen, was ze stomverbaasd. Ze kon niet begrijpen waarom zo veel mensen benieuwd waren naar haar verhaal. Haar leven was tenslotte totaal niet uitzonderlijk, maar het is juist daarom exemplarisch voor het leven van zo veel andere ongeschoolde vrouwen, die onderworpen waren aan een meedogenloze machocultuur zonder zelfs maar de vrijheid te hebben zich een andere rol voor te stellen dan die van huisvrouw.' Paco Roca Paco Roca ( echte naam is Fransico Martinez Roca geboren in 1969 in Spanje ) heeft regelmatig gepubliceerd in het bekende Spaanse tijdschrift El Vibora. Hij is de auteur van een opgemerkt verhaal, 'Le Jeu lugubre' (uitg. La Cupula), over een gefantaseerd leven van Salvador Dali, gevolgd door 'Le Phare', een romantisch verhaal dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Zijn werk, 'Rides', is overal in Europa geprezen en wordt in 2010 verfilmd als een animatiefilm (geregisseerd door Sylvain Chomet, de regisseur van Les Triplettes de Belleville). Hij ontving ook in Spanje de Nationale Stripboekenprijs voor zijn gehele oeuvre; dit is de tweede keer dat deze prijs in Spanje wordt toegekend, de eerste keer was aan Max. bij ons ook vertaald van hem De Schat van de Zwarte Zwaan, Sporen van het Toeval, Het Kruispunt, la casa, Rimpels allemaal stuk voor stuk pareltjes....
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 28,00
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 24,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 38,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 29,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 29,95
Direct leverbaar
Terug naar Eden

Reviews

Gemiddelde score 4 / 5
Score:
4/5
Door: op
Score:
4/5
Door: op

De tijd van toen
Antonia, een bejaarde vrouw, is haar kamer aan het inrichten in de woning van een zoon. Ze heeft drie zonen die allemaal het huis uit zijn en haar man is overleden. Dit wordt haar laatste thuis. Ze heeft haar koffer uitgepakt, maar één ding mist ze nog: een foto van vijfenzeventig jaar oud, waarop ze met een zus, twee broers en haar moeder aan een tafel zit op het strand nabij Valencia. Ze is enorm gehecht aan deze foto en allerlei herinneringen borrelen daarbij op. In het gezin met zes kinderen — drie jongens en drie meisjes — was Antonia de tweede jongste die enorm opkeek naar haar oudere en favoriete zus Amparin, die haar ook een beetje de wereld leerde kennen.

Antonia groeide op in een Spanje van kort na de Tweede Wereldoorlog en net na een burgeroorlog onder het bewind was gekomen van dictator Franco. Meisjes moesten van jongs af aan hun moeder helpen met het huishouden, koken, de was en de plas. In de machocultuur van het toenmalige Spanje zwaaide vader de plak. Als hij thuis kwam van het werk moest het eten klaar staan. Leren lezen en schrijven kwam er bij meisjes meestal niet aan te pas. De katholieke kerk had ook een grote invloed bij de aanvaarding van dit rollenpatroon, het was immers Eva die Adam verleid had om te eten van de verboden vrucht, waarna God hen uit de Tuin van Eden, het paradijs, verjoeg. De plaats van de meisjes in de toenmalige maatschappij was daar nog altijd de logische straf voor. En toch houdt Antonia, in al haar eenvoud, enorm van die foto waarop een deel van het gezin nog quasi opgewekt verenigd is. De foto is voor haar het schijnbeeld van een gelukkig familiemoment. Ook al beseft Antonia dat de taken niet eerlijk verdeeld zijn, toch aanvaardt ze die lotsbestemming en probeert de positieve kanten te zien. Tegelijk is ze geïmponeerd door de opkomst van die wonderbaarlijke fotografie.

Het is misschien moeilijk te geloven voor jonge mensen van vandaag, maar tachtig jaar geleden zag het sociale leven en de rolverdeling er helemaal anders uit. De invloed van de Kerk had ook een grote impact op het leven. Gelukkig hebben ondertussen wetenschappelijke ontwikkelingen en ontdekkingen heel wat dogma’s onderuit gehaald.

Het oorspronkelijke album Regreso al Edén (2020) is getekend en geschreven door de Spanjaard Paco Roca. Een vijftal van zijn albums werd al vertaald in het Nederlands, waarvan de bekendste La Casa - ook een familiegeschiedenis - en Sporen van het Toeval. Het album is getekend in de klare lijn met eerder zuinige gelaatsuitdrukkingen. De algemene inkleuring varieert naargelang het gaat om een flashback of niet. Er zijn ook verschillende oude foto’s opgenomen die de personages tonen zoals ze in werkelijkheid waren. Het versterkt de authenticiteit van een ware familiegeschiedenis. In zijn nawoord vermeldt Paco Roca dat hij een exemplaar heeft gegeven aan zijn moeder, die moest huilen en haar leven herkende.

Terug naar Eden is een mooie nostalgische terugblik van een jong meisje uit een kroostrijk gezin, een ontroerende kijk op het leven van een gewone familie halverwege vorige eeuw. Te onthouden.

JAN GOFFIN voor ssz

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review